Doğa Arkadaşımın Kutusu ile çocuklar keşfe çıkıyor

Keşfetmek, odaklanmak ve tüm canlılar ile paylaştığımız yeryüzünü daha iyi tanımak. Hepsi “Doğa Arkadaşımın Kutusu” oyununda buluşuyor.

Çocukların ve yetişkinlerin birlikte katıldığı bir “doğa arkadaşlığı” oyunu bu. Her yönden hızla bilginin aktığı günümüzde, dikkat eksikliği yaşayan çocukları doğanın ahenkli ritmine davet ediyor.

Dört mevsim oynanan oyunda çocuklar keşfe çıkıyor. Acele etmeden, dokunup hissederek doğadan hazineler topluyorlar. Gözlemlerini, öğrendiklerini, hislerini ve hazinelerini anlatan bir mektup yazıyorlar. Kime mi? Topladıklarını bir kutu içinde gönderecekleri oyun eşlerine.

Kutu içinde yaratıcı tasarımlar


Kutuyu hazırlamak da ayrı bir eğlence. Hazineler taş, tohum, tüy, yaprak, yengeç kabuğu olabiliyor ve ulaşımda zarar görmesinler diye kutuya özenle yerleştiriliyorlar. Bu aşamada yaratıcılık devreye giriyor, farklı çözüm ve tasarım denemeleri ortaya çıkıyor. Facebook sayfasında ”Hazineleri Paketleme Fikirleri” fotoğraf albümüne göz atmanızı özellikle tavsiye ederim.

Oyunu ilk kim, ne zaman başlattı?

Çevre doğa eğitimi alanında çalışan Burcu ve Banu başlatıyor oyunu. Üniversiteden beri birlikte olan bu iki dostun doğayla güçlü bağları var. Çocuklarda da bu bağın oluşmasını sağlayan programlar geliştirip uygulamak için 1997 yılından bugüne çalışıyor ve bu amaçla 2016’da Doğa Oyunları Evi’ni kuruyorlar.

Burcu’nun 2015 yazında Facebook sayfasında yaptığı bir çağrıyla oyun başlıyor. İlk olarak dostları arasında denediklerinde yaklaşık 80 kişi katılıyor oyuna, ikincisinde 200 kişi oluyorlar. İlk iki oyunda “gizli arkadaş” kurgusu olduğu için kutuyu alan kimden geldiğini bilmiyor. Sonraki oyunlarda ikili eşleştirme yapmaya başlıyorlar, yani artık eşler birbirini en baştan tanıyor.

Amaç doğayla oyun arkadaşı olmak


Hedef, doğayla yeniden oyun arkadaşı olmak ya da mevcut oyun arkadaşlığımızı güçlendirmek. Oyunu fırsat bilerek sık sık doğa yürüyüşü yapmak, doğayı yakından tanımak. Oyun sırasında doğanın uzakta bir yerde olmadığını, bizzat sokağımızda olduğunu fark etmek.

“Doğa Arkadaşımın Kutusu” nasıl oynanıyor?

Çocuklar (3-11 yaş), Yetişkinler (12 yaş üstü herkes), Sınıflar (Okul öncesi ve ilkokul) olarak üç kategori bulunuyor. Her birinin ayrı başvuru formu var. Başvuranlar eşleştiriliyor ve ortak bir e-posta ile kurallar ve iletişim bilgileri gönderiliyor.

Oyun genelde 5-6 hafta sürüyor. Bu sürede eşler her fırsatta doğa yürüyüşü yapıyor ve oyunun etik kuralları çerçevesinde doğadan hazineler topluyorlar. 15 farklı hazineden oluşan bir kutu hazırlıyor, içine mektup ekliyor ve son gönderim tarihinde birbirlerine gönderiyorlar.

Oyuna nasıl katılabiliriz?

Her mevsim döngüsünde yeni oyun başlıyor: 21 Mart, 21 Haziran, 21 Eylül, 21 Aralık. Belirlenen süre içinde başvuru formu ile kayıt olmak yeterli.

Şu anda yedinci mevsimi oynanan oyunda iki bine yakın oyuncu bulunuyor. Ankara ve İstanbul çoğunlukta olmak üzere Urfa, Ordu ve Muğla’dan da katılanlar var.

Siz de katılmak isterseniz, Doğa Oyunları Evi web sitesinden ve Doğa Arkadaşımın Kutusu Facebook sayfasından başvuru formuna ulaşabilirsiniz

En önemli ilke: Doğaya ve her bir parçasına saygı

Doğayı bir canlı organizma, bizleri de bu canlının bir parçası olarak gören bir değer anlayışıyla yaklaşıyoruz topladıklarımıza.

Canlı örnekler toplamıyoruz. Dökülmüş çiçekler, yapraklar, tohumlar vb. tercih ediyoruz.

Endemik (dünyada sadece o alanda yaşayan) ya da nesli tehlike altında olan türlere dikkat ediyoruz. Bunları sadece gözlemeyi tercih ediyoruz.

Yaprak benzeri hazineler yolda kuruyup kırılabileceği için korunaklı bir kutu hazırlıyoruz. Ama bunu yaparken de kağıt israfına yol açmıyoruz.

PAYLAŞ
Önceki İçerikÇevre Festivali çocuklara ahşap oyuncaklar ile Gel Oyna dedi
Sonraki İçerikÇevre festivalinde reyhan ekti, geri dönüşüm öğrendi
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER