Güneş yanığı doğal tedavi yöntemleri, evde neler yapılabilir?

Güneş yanığı, aşırı güneş ışınlarına maruz kalma sonucu meydana gelen hafif veya şiddetli cilt iltihaplanmasına denir. Güneş yanığı semptomları olarak baş ağrısı, ateşlenme ve ishal görülür.

Dikkat: Güneş çarpması ve yanması birbirine paralel gelişebilir, bu durumda ilk önce güneş çarpması konusunda ilkyardım ve diğer gerekli önlemler alınmalıdır. Hayati tehlike atlatılıp, hastanın durumu stabil hale getirildikten sonra güneş yanığı durumunda aşağıdaki Doğal Tıp ile desteklere geçilebilir.

Önce serinletme ve soğutma

Aklımıza ilk gelen ateşi düşürme, serinletme, soğutma için buz kompresleri olmalıdır.

“Yıllardır bilinen yoğurt ve diş macunu uygulaması doğru mu?” diye soruyoruz. Şaduman Karaca serin yoğurt ve lor peynirini öneriyor ancak diş macununu için yorum yapmak istemiyor.

Yoğurt ve lor peyniri fermente olmuş gıdalar olduğu için aynı zamanda ağrıyı da dindirir.

Gerçek bal yardımcı olabilir. Bal hem ağrı dindirir hem de antiseptik, antibakteriyel şifa özellikleri vardır. Evde yanık merhemimiz (özellikle hamamelis, ekinezya merhemi) varsa, bal ile karıştırarak uygulamamız etkisini güçlendirecektir. Güneş yanığı dışında, güneşe alerjik reaksiyonda da bal yardımcı olabilir.

Karakafesotu merhemi veya otu bulabilirse tazesinin suyu sıkılarak yanık üzerine uygulanabilir.

Serinletici olarak Aloe Vera taze yaprağını kırıp içindeki jeli bir merhem gibi yanan bölgeye yedirerek sürebiliriz. Hem serinletici, hem de cildi tazeliyici özelliğinden yararlanarak iyileşmenin hızlanmasını sağlayabiliriz.

Uyguladığımız tedavi maddesini yanık üzerinde ne kadar süre tutmalıyız?

Yanıkta genel uygulama olarak , vücudumuzun ısısı ile uygulama yaptığımız maddenin ısısı aynı olduğunda, kullandığımız maddeyi yenilememiz gerekir.

Patates ya da Orman Sarmaşığı

Çiğ patates soyulur ve orta kalınlıkta dilimlenerek yanık üzerine dizilir. Aynı şekilde yıkanmış taze orman sarmaşığı yaprakları acıyan bölgenin üzerine konur ve kişi patatesin veya yaprakların soğukluğunu hissetmez olunca uygulama tekrarlanır.

 

 

Tıbbi Papatyalı Zeytinyağı

25 gram kurutulmuş tıbbi papatya 250 ml lik yüksek kalitedeki zeytinyağı ile dolu ısıya dayanıklı bir kavanozda karıştırılır. Bu kavanoz yarıya kadar su dolu bir tencereye oturtulur (su banyosu) ve 2 saat kadar hafif hararetli ateşte ısıtılır. Soğumaya bırakılır ve elde edilen papatya yağı bir tülbentden süzülür ve çıkan yağ renkli bir cam şişeye konarak sıkıca kapatılır ve serin bir yerde saklanır. Bu papatya yağı, ihtiyaç duyulduğunda günde bir kaç kez güneş yanığının üzerine dikkatlice sürülür.

Sarı Kantaronlu Zeytinyağ ve Şarap

Kırmızı görünümlü sarı kantaron yağını yanık için sadece gece kullanmak gerekir. Çünkü sürdüğümüzde cildimizin, gerek gölgede gerek doğrudan kesinlikle güneşe maruz kalmaması gerekir. Çok dikkatli olunmalı, daha ciddi yara oluşabilir.

Sarı kantaronun çiçekteki en uç dalları toplanır ve kurutulur. Kurumuş sarı kantarondan 300 gr alınır, 300 ml beyaz şaraptan ve 600 ml’lik kaliteli zeytinyağından oluşan bir karışım hazırlanır. Bu üçlü karışım ısıya dayanıklı bir kavanozda dört gün boyunca günde birkaç kez karıştırılarak bekletilir. Beşinci günde bu kavanoz su banyosunda 3 saat ısıtılır. Sarı kantaron dalları süzülerek karışımdan çıkartılır ve elde edilen şifalı sıvı iyi kapanabilen renkli bir cam şişeye alınır ve serin yerde saklanır. Güneş yanığı durumunda bu şifalı yağdan yanan bölgeye günde birkaç kez sürülür.

Sirke ve Frenk Gülü

100 gr frenk gülünün taze taç yaprakları (gül kısmının yaprakları) ısıya dayanıklı bir kavanoza konur ve üzerine bir litre kaynatılmış sirke eklenir. Bu karışım iki hafta boyunca güneş alan bir mekanda bekletilir ve sonra süzülerek iyi kapanabilen bir kapta ve serin yerde saklanır. Güneş yanığı durumunda bu sirkeli sıvıdan yanan bölgeye günde birkaç kez sürülür.

Beslenme yoluyla cildi koruyucu önlemler

– C vitamini kürü – günde 2-3 gr C vitamini
– Magnezyum kürü
– A ve B vitamini kürleri (tahıl, kırmızı sebze, domates, maya, havuç)
– Yoğurt ve ayran tüketimini artırmak

Güneş alerjisine karşı koruyucu önlemler

Doğal Tıp uzmanları ve bütünsel çalışan hekimler‚ güneş alerjisi olarak tanımlanan semptomların vücudun UV ışınlarına karşı reaksiyonu olduğu konusunda hemfikirler. Buna ek olarak bu durumun bağırsak işlevlerinin düzgün fonksiyon göstermediği anlamına da geldiğini vurgulamaktalar. O nedenle mide ve bağırsak sistemi güneş banyosu öncesinde stabilize edilmeli. Bu konuda bir uzmandan destek alınmasında yarar var.

Dr. Scheel’e göre güneş alerjisi diye bir hastalık yoktur. Ona göre, tipik kabarcıklar güneş koruyucusu olarak kullanılan kimyasallara ya da organizmanın aşırı güneş ısısına karşı toksin atma reaksiyonudur.

Dr. Davidis ise güneş alerjisi durumunun, cilt hücrelerindeki vital maddelerin eksikliğine işaret ettiğini vurgular. Ona göre bu bir metabolizma rahatsızlığıdır ve bütünsel tedavi sayesinde tamamen ortadan kaldırılabilir. Hatta beslenme değişikliği ile çok şey başarılabilir ve ek olarak A vitamini takviyesi iyi bir koruyucudur.

Dr. Schüssler mineral tabletleri Almanya’da oldukça başarılı koruyucu önlem olarak uygulanmaktadır, Calcium-Phosphoricum, No. 2 özellikle güneş banyosundan sonra kabarcık yaşayanlara önerilmektedir.

Her konuda olduğu gibi güneş yanığı konusunda da her insan farklı reaksiyon gösterir. Bu doğrultuda koruyucu veya iyileştirici önlemlerin bile farklılık göstereceği kesindir. O nedenle geçmişte kendi üzerinizde edindiğiniz olumlu tecrübelerinizin de dikkate alınmasında yarar vardır.

CEVAP VER