Okullarda permakültür bahçeleri meyvelerini veriyor

Okullarda permakültür bahçesi kurulmasına öncülük eden Kadıköy Belediyesi’nin, çocukların meyve ve bitkileri tanıması için sürdürdüğü çalışma meyvelerini vermeye başladı.

Okullarda Permakültür Bahçesi

Geçtiğimiz ilkbaharda Kadıköy Belediyesi, talep gelen okullarda permakültür bahçesi oluşturulması için uygun özellikte gübreli toprak, fidan ve fide ulaştırarak destek olmuştu.

Çocuklar okul bahçelerinde oluşturulan tarım alanlarına çilek, reyhan, nane fideleri ile kayısı, kiraz, elma, erik dikmişti.

Yeni ders döneminde çocukları bahçede kızarmış domatesler, yeşil biberler ve boy atan erik fideleri karşıladı.

Okullarda permakültür bahçesi: Doğayı seven insanı da sever

Okullarda permakültür bahçesi çalışmasına katılan okullardan biri de Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu. Okulun bahçesinde dut, çilek, mısır, domates, patlıcan, biber, muşmula ve daha birçok meyve sebze var. Çocukların bitkileri tanıması hedeflenen bahçede İstanbul’un simgesi erguvan da unutulmamış.

Öğrenciler tatildeyken bahçenin bakımını ve sulamasını yapan Okul Müdürü Ali Arslan çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Öğrencilerimize toprağın önemini, gıdanın kaynağının toprak olduğunu, toprağın da canlı bir yapıya sahip olduğunu, domatesin, patatesin ve diğer pek çok meyve ve sebzenin topraktan beslenerek yetiştiğini anlatıyoruz. Çocukları organik veya doğal tarımla tanıştırmak, doğayı öğretmek için küçük de olsa bir bahçe yaptık.

Doğayı seven insanı da sever. Yoldan geçenlerin bile merakla baktığı bir bahçe oldu. Kadıköy’ün ortasında böyle bir bahçenin olması yoldan geçenlerin de ilgisini çekiyor hatta fotoğraf çektirenler bile oluyor.”

Bahçe çalışmalarının yanı sıra çocuklarda hayvan sevgisinin gelişmesi amacıyla 10 tane ördek yavrusunu da bahçede büyütüp beslediklerini de sözlerine ekliyor.

Eski atık alanı, doğal tarım bahçesi oldu

Kadıköy Belediyesi’nin çevre düzenlemesinden peyzajına, fide ve fidan desteğine kadar pek çok katkı sunduğu okullarda permakültür bahçelerinden bir başkası da Kadıköy 50. Yıl Tahran Anadolu Lisesi’nde bulunuyor.

Permakültür 50. Yıl Tahran Anadolu

Bahçeye çevrilen bölümün eski haliyle şimdiki hali arasında büyük fark var. Eskiden atılacak eşyalar, atık ve çöplerin bulunduğu alan, şimdi meyveden sebzeye birçok ürünün yetiştiği doğal tarım bahçesi oldu. Öğretmenler, okul müdürü, en önemlisi de öğrencilerin ilgi ve sevgisiyle bahçe yemyeşil. Kadıköy Belediyesi bahçenin yanına bir de çardak yapmış.

Okullar tatildeyken Okul Müdürü Adem Filiz her gün bahçe ile ilgileniyor, sulama yapıyor, hasadı aksatmıyor. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun bu konuda desteklerini esirgemediğini, bütün taleplerini karşılamaya çalıştığını söyleyen Filiz, öğrencilerin de çalışmalarıyla eskiden bakımsız olan alanın artık doğal tarım bahçesi olduğunu anlatıyor.

Mahalle halkı da bahçenin bakımına destek oluyor

Kadıköy Eğitim Mahallesi’ndeki İnönü İlkokulu bahçesinde de geçtiğimiz yıl belediyenin katkılarıyla yapılan bir doğal tarım bahçesi var. Okul Müdür Yardımcısı Seda Karaata, öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte bahçenin bakımını, sulamasını yaptıklarını şimdi de ürün almaya başladıklarını söylüyor.

Okullarda Permakültür Kadıköy

Seda Karaata, bahçenin mahalle halkı tarafından da ilgi gördüğünü, hatta gelip bahçenin bakımı ve sulaması için yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatıyor. Karaata, “Bunca yıllık çalışma yaşamımda okulda bir bahçe olacağı, binalarla dolu kentin ortasında bahçede ürün yetiştireceğimiz ve o ürünlerin son derece lezzetli olacağını hiç düşünmemiştim. Bizim için en önemli olan çocukların mutluluğunu görmek.” diyor.

Okullarda permakültür bahçesi için belediyenin desteği bu yıl da devam ediyor

Kadıköy Belediyesi’nin okullara permakültür ve topluluk bahçeciliği konusunda verdiği destek bu yıl da devam edecek. Belediye talep eden okullara bahçenin hazırlanması meyve ve sebze dikimi konusunda gerekli destekleri sağlayacak.

Daha fazla bilgi için: www.kadikoy.bel.tr

CEVAP VER