Organik keçi sütü adanın Mutlu Keçilerinden

Organik keçi sütü, özellikle inek sütüne alerjisi olan çocuklar için öneriliyor. Gökçeada Mutlu Keçiler Çiftliği sertifikalı organik keçi sütü, kefir, ayran, yoğurt, peynir, kaymak, tereyağı üretiyor.

Organik Keçi Sütü
Gökçeada Mutlu Keçiler Çiftliği’nin mutlu keçileri 🙂

Mutlu Keçiler Çiftliği kuruluşunun ardında “arılar” var. 🙂 Temarı Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Yıldız çiftliğin hikayesini bizimle paylaştı.

Kırsal Kalkınma Projesi ve Tema ile yola çıktık. Macahel’de Saf Kafkas Arı Irkının varlığını görüp sözleşmeli arıcılarımızı organik üretime teşvik ettik. Arıcılarımız,saf Kafkas ana arılarını organik bal hasat etmek için kovanlarında kullandılar. Uluslararası denetim kontrolleri ile sertifikalandırılmış organik ballarımız “Saklı Cennet” markamız ile bilinir oldu.

Macahel bölgesi Karadeniz’in en doğusunda Borçka’ya bağlı köylerden oluşur. Macahel, üç tarafı aşılmaz Karçal Dağları ile çevrili, Gürcistan sınırında ve ulaşılması zor izole bir bölge. İklimi ve cenneti çağrıştıran doğası ile yaşayan bölge halkı “Saklı Cennet” olarak isimlendirir. Arı ve bal çalışmalarımız bu yörede olduğu için, hayran kaldığımız bölgenin ismini marka olarak seçtik.

Arıları aramaya adaya gittik, keçileri bulduk

“Ada gibi ulaşımı zor diğer bölgelerde de geni bozulmamış arı ırkları bulabilir miyiz?” araştırması ile Gökçeada’ya gittik.

Adada bol bol koyun keçi gördük. Keçiler çok gurme hayvanlar. Bir ot boy atınca hemen yiyorlar ve adanın arıları çeken bitki örtüsünü neredeyse bitirmişler.

Adada geni bozulmamış bir arı ırkı bulunamadı. Başıboş gezen hayvancılık yerine ağıllarda hayvan beslenmesi hem yaşayan nüfusu için hem de ada ekolojisi için önemliydi. Arı ırkı bulmak için gittiğimiz adada Sosyal Sorumluluk Projesi olarak Organik Mutlu Keçiler Çiftliğini kurduk.

Çiftliğimiz 2007 yılında Gökçeada Uğurlu Köyü’nde kuruldu. 1000 baş sağılacak Saanen ırkı keçi kapasiteli. Sağılan sütleri 4 km uzaklıktaki, Şirinköy’deki mandıramıza götürerek süt, kefir, yoğurt, ayran, tereyağı, lor ve diğer peynir çeşitleri olarak işliyoruz.

En İyi Organik Çiftlik seçilerek onurlandırıldık

Organik keçi çiftliğimizde ve hayvansal üretim sistemimizde çevre, hayvan sağlığı ve verimliliği birlikte ele alıyoruz.

Organik Keçi Sütü
Temarı Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Yıldız

Gökçeada’daki Organik çiftliğimiz, kırsal yaşamın bozulmayan dünyası içinde çevre ve doğal kaynaklarının korunması esasına uymaktadır. Doğal yaşam alanları keçilerin refahında çok etkili oluyor. Bu özelliğimiz ile 2013 yılında FIBL/ETO En İyi Organik Çiftlik Projesi seçilerek ödül aldık.

Barınaklarda keçilerimizin doğal davranışlarını ve sağlıklı gelişmelerini sürdürebilecekleri koşullar yaratıldı. Güneşe ve temiz havaya rahatça ulaşabiliyorlar, yeterli gezinme alanı ve gölgelikleri bulunuyor. Barınak içindeki keçi yoğunluğu, doğal yaşamla uyumlu olarak düzenlendi.

Keçilerimiz, yemlerimiz, topraklarımız, doğal kaynaklarımız kontrol ediliyor

Uluslararası denetim firması Ecocert ve Imo tarafından sertifikalandırılıyoruz. Hayvansal üretim olduğu için Helal sertifikamız da bulunuyor.

Keçilerin gen orijinlerinden başlayarak, sürümüz, verimimiz, meralarımız, ektiğimiz yem bitkilerimiz, yedirdiğimiz yemler, üretim aşamaları, tüm üretim sisteminde çiftliğin içinde bulunduğu arazi, çevre kriterleri, toprak, yem kaynakları, su kaynakları, alt yapı, yetiştirilmiş personel ile yapılan iş gücü dahil uluslararası kontrol firmaları tarafından denetleniyor ve sertifikalandırılıyor.

Organik Keçi Sütü

Organik keçi sütü ve süt ürünleri çeşitlerimiz

Saklı Cennet Mutlu Keçiler Çiftliği markamız ile cam şişede pastörize süt, kefir, ayran, yoğurt, sade sepet peyniri, kekikli sepet, çörek otlu sepet, köy peyniri, klasik olgunlaştırılmış peynir, lor, taze kaşar, eski kaşar, dil, örgü peyniri, kaymak, tereyağı çeşitlerimiz bulunuyor.

Organik Keçi Sütü için keçiler organik yem ile besleniyor

Organik sistemde keçilerin beslenmesi temel olarak yoğun otlatmaya ve sertifikalı ek yemlere dayanıyor. Yemler sertifikalı organik tarım işletmelerinden veya organik yem üreticilerinden alınıyor.

Organik tarım işletmelerindeki keçilerde otlatma sistemi iklim, toprak yapısı ve topoğrafik bilgiler temeline dayanıyor.

Kullanılan yem kaynakları % 100 organik, organik sertifikalı çok az sayıdaki işletmeden sağlanıyor. Yemler GDO’lu (Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar) hammaddeler içermez. Otlak alanları ve kışın keçilerin tüketeceği organik silaj Gökçeada’da kendi arazilerimizden ve sözleşmeli üreticilerimizden temin edilir.

İnek sütü alerjisi ve sindirim sorunu olanlara Organik Keçi Sütü

Keçi sütünü özellikle inek sütüne alerjisi ve sindirim sorunu olan kişiler tercih ediyor.

Keçi sütünün ana proteini kazeindir. Keçi sütünün kazein oranı inek sütüne oranla daha düşük ve küçük partiküler yapıya sahiptir. Küçük partiküler yapıya sahip olması da keçi sütünün sindirilebilme kabiliyetini artırır. Bu yüzden bebeklerin de içimine uygundur.

Keçi sütünün anne sütüne benzemesi, su oranı, serum proteinlerinin fazla olması, beta kazein miktarı ve mineral maddece biraz daha zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Peynir yapımında şirden mayası kullanıyoruz

Şirden geviş getiren hayvanlarda, çiğnenmiş besinin bir kez daha mide sularıyla sindirildiği, dört bölümlü midenin dördüncü bölümüdür. Şirden organı hacim bakımından işkembe ile kırkbayır arasındadır. Geviş getiren hayvanlarda gelişip büyüyen ilk mide burasıdır.

Geviş getirme daha yokken, yani hayvan süt emerken yalnız bu mide vardır. Bu mide, mide suyu ile ıslanır, bu durum maya için gerekli olan pepsinlerin oluşmasını sağlar. Pepsin, mide mukozasının salgıladığı albüminli besinleri peptona çeviren enzimdir.

Mayanın özü sütü pıhtılaştıran enzim olan kimozindir. Peynir deyince akla gelen terimlerin başında peynir mayası gelmektedir. Maya olmadan peynir, yoğurt, kefir, ayran yapılamaz. Mayanın yabancı terminolojide adı “rennet”dir. Teknik olarak fermantasyon da denilen mayalama işlemi başlı başına mikrobiyolojik ve kimyasal bir olaydır.

Rennet memeli hayvanların, anne sütünü sindirim sistemine sokabilmeleri için midede doğal olarak salgıladıkları bir enzim bileşenidir.

Rennet; kimozin ve pepsin adı altında iki aktif bileşene sahip bir enzimdir. Sütün pıhtılaşması için spesifik olanı kimozin enzimidir ve doğal şirden mayasının temel bileşenidir.

Mutlu Keçiler Çiftliği hakkında daha fazla bilgi için: www.saklicennet.com.tr

CEVAP VER