Orman Anaokulu ile çocuklar doğa ile yeniden bağ kuruyor

Orman Anaokulu ile çocuklar doğada öğreniyor. Çocuklara eğitim sadece iç mekanlarda mı mümkün? Doğada Öğreniyorum, hava şartları nedeniyle iç mekânları tercih eden yetişkinlerin, eğitimcilerin, ebeveynlerin “kötü hava” algısını değiştirmek ve çocukların yeniden doğayla bağı kurabilmeleri için yola çıktı.

Orman Anaokulu

Dört duvarın dışında da eğitimin yapılabileceği anlayışını yayabilmeyi hedefliyor. Temel yaklaşımı yaşayarak öğrenmek ve yaşatarak öğretmek.

Misyonu, doğada eğitimin, pedagojik temellerle, doğaya zarar vermeden yayılmasını sağlamak ve sınıf dışı/açık alanda eğitimin hava koşullarına rağmen, her mevsimde gerçekleşmesine ön ayak olmakt. Vizyonu daha çok çocuğun, öğretmenin ve ebeveynin doğa ile bağ kurduğu bir Türkiye’nin oluşması.

Orman Anaokulu Giriş kursuna kayıt için son günler

Doğada Öğreniyorum, okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara, eğitmenlere ve ebeveynlere doğada eğitimin mümkün olabilmesi ve yetişkinlerin bu yöndeki becerilerini geliştirebilmeleri için seminerler ve kurslar düzenleniyor.

Doğada Öğreniyorum’un misyonu ile bağlantılı olarak büyüyen bir sınıf dışı eğitim (outdoor education) ağı oluştu.

Orman Anaokulu duvarlar ve çatılar tarafından çevrelenmeyen öğrenme alanları. Eğitmen çocuğa rehberlik ederken, asıl olan çocuğun merkezde olduğu sınıf dışı bir öğrenme deneyimi. Kaşif çocuk oyun oynar, kendi ilgi ve yönelimleri doğrultusunda ormandan ve doğadan öğrenir.

Eğitimlerin birinci aşaması olan Orman Anaokulu Giriş kursu Gaye Amus ile 9-10 Eylül tarihlerinde İstanbul Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleşiyor.

Orman Anaokulu

Kursa okul öncesi eğitmenler, ilköğretim sınıf öğretmenleri, çocuk gelişimi eğitimcileri, özel eğitim öğretmenleri, bu alanlarda öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileri, eğitim alanı mezunu müdürler, akademisyenler ve sosyal hizmetler uzmanları başvuruları kabul ediliyor.

Doğada Öğreniyorum ve Gel Oyna işbirliğiyle gerçekleşecek Orman Anaokulu Giriş eğitimi, Gaye Amus‘un üç aşamadan oluşan sınıf dışı eğitim kurslarının ilk aşaması.

Orman anaokullarına ve sınıf dışı eğitimine giriş niteliğindeki bu kurs orman anaokullarının temel özelliklerini, çocukların yanı sıra yetişkinlerin doğayla yeniden nasıl bağ kurabileceklerinin hem teori hem de pratik eşliğinde vermeyi amaçlıyor.

Ormanın ve doğanın, fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimini desteklerken, aynı zamanda ilham verici bir öğrenme ortamı da olduğu anlatılıyor.

Gaye Amus tarafından ülkemize ve kültürümüze göre geliştirilen bu kurs iki günlük olup katılımcılardan 5 haftalık uygulama yapmaları ve portfolyo oluşturmaları bekleniyor. 5 hafta süreyle haftada bir yapılan uygulama için eğitmen Gaye Amus rehberlik desteği veriyor.

İsveç’ten Sınıf Dışı Eğitim uzmanı Prof. Anders Szczepanski desteğini alan giriş eğitimi, devamı olan ikinci aşama için ön koşul niteliğinde.

Sınıf dışı eğitimin daha kapsamlı bir şekilde ele alındığı 4 günlük ikinci aşama eğitimi ve 5 haftalık uygulamadan sonra Prof. Anders Szczepanski’nin onayı ile İsveç’ten sertifika veriliyor.

Bu eğitimler dizisi ileride orman anaokullarında çalışmak veya açmak isteyenler için yardımcı olacak ve güvenli bir şekilde ormanda çocuk grubu lideri olmasını sağlayacaktır.

Birinci aşama olan Orman Anaokulu giriş kursunda neler var?

-Sınıf dışı eğitim alanı olarak ormanın sağladığı zenginliği keşfetmek
-Farklı ülkelerden orman anaokulu örnekleri
-Risk almak ve sınıf dışı eğitimde karşılaşılabilecek zorluklar
-Yetişkinin rolü
-Dokümantasyon
-Uygulamaya yönelik etkinlikler
-Çocukların ilgilerinin önemi ve farklı yaş gruplarının ihtiyaçları

Katılımcı sayısı 16 ile sınırlıdır. Kayıt için son başvuru tarihi 15 Ağustos.

Daha fazla bilgi için: www.dogadaogreniyorum.org

Doğada Öğreniyorum

Gaye Amus kimdir?

Erken çocukluk eğitimi uzmanı, çevre eğitmeni, danışman. 1978 Kuveyt doğumlu. Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği üzerine tamamladıktan sonra, İngilizce Öğretmenliği formasyonu aldı. İngilizce öğretmeni olarak özel bir anaokulunda çalıştığı 3 yıl boyunca, alternatif eğitime olan ilgisi nedeniyle Almanya, Avusturya, İtalya, Danimarka ve Finlandiya’daki Reggio Emilia, Waldorf, Montessori ve orman anaokullarına ziyarette bulunmuş ve orada gözlemler yaptı. 2007 yılında orman anaokulları ile ilgili deneyim kazanmak amacıyla Finlandiya’ya gitti. Helsinki’de 1 yıl orman anaokulunda çalıştıktan sonra Reggio Emilia yaklaşımından etkilendi bir anaokulunda 1 yıl bulundu. Finlandiya’da okul öncesi üzerine eğitimini tamamlayan Gaye, Environmental School of Finland -Finlandiya Çevre Okulunun ilk çevre eğitmenlerinden biri olarak da mezun oldu. Doğada ve sınıf dışı eğitim üzerine çeşitli kurslara ve eğitimlere katıldı, yurtdışında konferans ve seminerler verdi. Helsinki’de ekolojik temeller üzerine kurulmuş bir devlet anaokulunda 5 yıllık çalışma süresi boyunca yer yer hizmet içi eğitimleri verdi.

Orman Anaokulu Giriş Kursu’na katılan öğretmenler ne diyor?

“Bu kursu başka eğitmenlere de öneririm. İlham veriyor çünkü.”

Bu kurs bana temel felsefeyi yaşama fırsatı kattı, ‘serbest oyun’ ve doğa ile iletişimin önemini fark etmemi sağladı. Kursu kesinlikle başka öğretmenlere öneririm, deneyimlemenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Mesela ben Pazartesileri genellikle yorgun ve motivasyonum düşük olarak başlarım haftaya. Ama bu hafta sabahları alarmsız bir şekilde, hatta normalde uyandığım saatten bir saat daha erken uyanmaya başladım. Kendimizde değişimi görmek eğitimin önemini ve gerçekliğini arttıracağını düşünüyorum.

“Çok şey öğrendim ve öğrenirken eğlendim. Biran önce 2. kursu bekliyorum!”

Doğada eğitime inanan herkesin vizyonuna yeni şeyler katacağına inanıyorum. Serbest oyunun önemi, doğada paylaşılabilecek birçok etkinlik, riskler, doğada dikkat edilmesi gereken hususlar bakımından bu alanda çalışmak isteyen tüm öğretmenlere bu tarz bir eğitim almalarını öneririm.

Sınıf dışı eğitim ile ilgili bilmediğim ve merak ettiğim birçok şey öğrendim. Ayrıca farklı ülkelerde sınıf dışı eğitimin nasıl gerçekleştiğini, sınıf dışı eğitimin neleri kapsadığı hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. Bu kursu sınıf dışı eğitim ile ilgilenen herkese öneririm. Çünkü kurs eğitmeni bu alanda uzman kişilerin başında geliyor. Eğitmenin yaptığı uygulamalar ve teoriye dönük anlatımı çok iyiydi.

Giriş icin çok şey kattı. Bundan sonrası için ilk aşama oldu. Çocuklarla zaten bir şeyler yapıyordum, biraz daha ileri taşıdı beni. Başkalarına bu kursu öneririm elbette. Doğada çocukla nasıl zaman geçirsem diyen eğitmenler için inanılmaz keyifli bilgi ve tecrübeler edindik. Çocukların doğada olması gerektiğine inanıyorum.

CEVAP VER