Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik ne demek?

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik çocuğumuzu organik beslemek mi, doğal ürünler kullanmak mı? Çocuklarımızı sürekli mutlu etmek için yaşamak mı? Bu konuda öneriler sunan “Annelik Haritası” kitabının yazarı ve Alternatifanne.com kurucusu Gülüş Türkmen’e sordum.

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik
Annelik Haritası kitabı yazarı Aternatifanne.com kurucusu Gülüş Türkmen ve Yesilcocuk.com kurucusu Aslı Dede

16 yıl Belçika’da yaşayıp, eğitimini orada bitiren, reklamcılık ve iletişim okuyan Gülüş Türkmen, müzik de yapmış, yazarlık da. “Her işimin içinde farklı kültürlerden izler vardı çünkü farklı kültürler arasında yaşadım.” diyor.

Alternatifanne.com sitesine girdiğinizde sol üst köşeden şöyle bir cümle karşılıyor sizi:

“Aradığınız Türk annesi bu adreste bulunmamaktadır.” 🙂

Sitedeki “Annelik Haritası” kitabı ile ilgili şu açıklamalar biraz ipucu verebilir size:

  • Doğduğu günden beri organik beslenen, hiç kimyasal boyalı kıyafet giymeyen Seren, sık sık hasta oluyor.
  • Oğlunu annesine dahi emanet edemeyen Ayşe, doktorundan Osman’ı bir an önce kreşe başlatması gerektiğini duyuyor.
  • Elif ikizlerini sezaryenle doğurunca, aklı suda doğum yapan Gül’de kalıyor.
  • Ve sesini bir kez bile yükseltmemiş olan Aslıhan, kendini kaybedip kızına vuruyor.

Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayınlanan Annelik Haritası, kafanızdaki “iyi anne” tanımını altüst edebilecek, sizi Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik yoluna çıkaracak bir farkındalık oyunu.

Haritanızda rotanızı belirleyin. Ve bakın nasıl çocuğunuz büyüdükçe dertleri de küçülüyor!

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik deyince ne anlayalım?

Ebeveynlik hakkında yönlendirici bir kaynak arıyorsan, karşına yüzlerce kitap çıkıyor. Biraz dikkatli bakınca görüyorsun ki kaynaklardan biri, diğerinden taban tabana farklı şeyler söyleyebiliyor. “Çocuğunu kucağından indirme” diyeni de var, “düş çocuğunun yakasından” diyeni de!

Ben 13 yıldır ebeveynlik yaklaşımlarını inceliyorum ama ortalama bir anne ya da baba, bir ya da iki kitap alıyor. Çoğunlukla da sonuçta kendini yetersiz veya aciz hissettiren yönergelerin kurbanı oluyor. Sonra da kendine bir takım savunma mekanizmaları geliştiriyor ve bilmiyor ki bu savunmalar çocuğu mağdur ediyor, ya da kendisini.

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik bizim dönemimize, bizim kültürümüze ve bizim kişiliğimize uygun bir felsefe kurgulama önerisi. Anne babalara her şeyden önce eleştirel düşünmeyi ve sağlıklı bir değerlendirme yapmayı öğretmek istiyor.

Neden “Annelik Haritası” çıkaralım?

Annelerin üzerine çok fazla yüklenildi, o kadar ki anne olmak kadınların birinci kimliği haline geldi. Bu yüzden bir annenin bir noktada hata yaptığını anlaması demek, çok ağır bir darbe alması demek olabiliyor. Oysa çocuğunun iyiliği için nerede durduğunun farkına varması gerek.

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik
Annelik Haritası kitabı yazarı Gülüş Türkmen

Annelik Haritası, annenin kendi kendine, kendi elleriyle kendi aşırılıklarını tespit etmesini sağlayan bir oyun.

Uzun bir süre boyunca “zor kişilikli annelerin çocuklarını kurtarmak için ne yapabiliriz?” diye düşünürken buldum bu yöntemi.

Amacım, anneliği birinci kimliği olarak gören ve inandığı fikirlerden taviz vermeyen annelere de ulaşabilmekti.

Annelik Haritası çıkarmak için cesaretiniz var mı?

Annelik Haritanızı çıkarmaya kitabın beşinci bölümünde yazanları yaparak başlayabilirsiniz. Kırtasiyeden asetat kağıtlar üzerine 10 adet fotokopi almanız, iki tane de asetat kalemi edinmeniz gerekiyor. Dilerseniz atölyelere katılarak benimle birlikte de haritanızı çıkarabilirsiniz.

Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik
Annelik Haritası kitabı yazarı, Alternatifanne.com kurucusu Gülüş Türkmen

Kitabı okuyan annelerden yazar Gülüş Türkmen’e, “Haritamı açacak cesareti henüz bulamadım.” diyenler oluyormuş.

Yeterince cesaretiniz varsa, önce kitabı okuyarak başlayabilirsiniz. Ya da Gülüş Türkmen’in seminer ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz.

Bilgi için: www.gulusturkmen.com

PAYLAŞ
Önceki İçerikÇocuklar ve bitkiler Neşeli Botanik kitabında buluştu
Sonraki İçerikAnne Bebek Çocuk Fuarı doğal organik ürün ve etkinlikler
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER