Yaz aylarında güneşin yararları ve zararları nelerdir?

Yaz gelince hep güneşin zararlarından korunmak üzerine konuşulur. Ancak güneşin yararları da unutulmamalı… Atalarımız ne demiş? “Güneş girmeyen eve doktor girer.”

Doğal Tıp Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca ile güneşin etkilerini konuştuk.

Şaduman Karaca atalarımız bize şu sözü de söylemiş diyor: “Çoğu zarar azı karar.”

Özellikle kemiklerimizin güçlenmesi ve D vitamini için vücudumuzun güneşe ihtiyacı var. Ancak elbette yeterince ve uygun şekilde almaya dikkat etmeliyiz.

Yeterince güneş alınmamaması çocuklarda kemiklerin gelişememesi ve raşitizm hastalığına neden olabiliyor. Özellikle güneşi fazla alamayan kuzey ülkeleri ve İngiltere’de yaşayan çocuklarda bu hastalıklar görülebiliyor.

Yetişkinlerde de yeterince güneş alınmadığında kemik yumuşaması olarak tanımlanabilecek osteomalazi denilen hastalık oluşabiliyor.

Ayrıca güneşin ruh halimize olumlu etkileri de biliniyor.

Güneşin ne kadarı yarar, nereden sonrası zarar? Güneşin yararı gölgede mi?

Güneşin etkisi cilt yapımıza, güneşe hangi saatlerde ve nerede çıktığımıza bağlı olarak değişiyor. Bizim yaşadığımız iklim kuşaklarında D vitamini için gerekli olan güneş ışınlarını gölgede bile alabiliyoruz. Direk güneşe çıkmaya ihtiyacımız yok.

Uzun kollu, ince giysilerimizle de D vitamini için gerekli güneşi alabiliyoruz.

Güneş ne zaman zararlı? Neden bronzlaşıyoruz?

Güneş ışınları doğrudan cildimize temas ettiğinde, hücrelerimiz melanin adında koyu renkli bir pigment üretiyor. Bunu güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için biz üretiyoruz. Vücudumuz bu pigment ile cilt üst yüzeyini kapatıp bizi korumaya çalışıyor.

Yani güneşlendiğimiz zaman oluşan renk değişimi, kararma ve bronzlaşma vücudun kendini güneşin zararlı ışınlarınıdan koruması için oluşturduğu bir reaksiyon.

Cildimiz renk değiştirerek vücudumuz bizi korumaya çalışıyor. Bunu zorladığımızda, yani güneşlenmeye devam ettiğimizde de güneş yanığı oluşabiliyor.

Ancak vücudun bu korunma reaksiyonunu veremediği durumlar var. Örneğin çocuklarda cilt koruma reaksiyonu istenilen ve gereken derecede henüz yapılamıyor.

Yaşlılar, hastalık geçirenler ve bağışılık sistemi düşük hassas bünyeli kişilerde de bu durum sözkonusu olabiliyor.

Güneş yanığı ve güneş çarpmasının belirtileri nelerdir?

Güneş yanığı cildin güneşe fazla maruz kalınmasının ileri aşamalarıdır, yani bir çeşit cilt yanmasıdır.

Güneş yanmasında ciltte yanma, hafif baş ağrısı ve ateşlenme hissedilidir. Hassas kişilerde ishal durumu da sözkonusu olabilir.

Güneş çarpması ise patalojik bir vakadır. Bu durumda beklemeden, acilen bir sağlık merkezine gitmemiz gerekir.

Güneş çarpmasında güneş yanmasında görülen belirtiler olabilir. Ancak belirgin olan fark güneş çarpmasında bayılma ve bilinç kaybı olmasıdır.

Güneş yanması olduğu sanılıp de güneş çarpmasını geçiştirmemek gerekir.

Hangi durumda geçiştirmemeliyiz?

Doğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile yaptığımız sohbeti dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonuna tıklayın.

CEVAP VER