ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü için Yeşil Çocuk seçildi

ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü, toplumu çevre ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendiren, bilgilendiren yayınlara veriliyor. Karnaval radyolarından BabyJoy’da yayınlanan Yeşil Çocuk programı ile Yeşil Nokta Basın Ödülü aldık.

ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri ile; sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan ve Türkiye’de Yeşil Nokta markasını kullanan firmaları ödüllendiriyor. Çevre ve geri dönüşüm haberlerine öncelik veren yayınlara da Yeşil Nokta Basın Ödülü veriliyor.

ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü 2018

2018 yılında Dünya Gazetesi adına Ekonomi Köşe Yazarı Didem Eryar Ünlü, televizyon dalında NTV adına İçerik Koordinasyon Müdürü Cengizhan Kocahan, internet sitesi olarak Milliyet.com.tr, haber ajansı İHA adına Ekonomi Müdür Yardımcısı Canberk Özbuğutu ve Para Dergisi adına Haber Müdürü İdriz Çokal ödül aldı. Vakfın toplumsal bilgilendirme çalışmalarına katkıları için sanatçı Zeliha Sunal‘a da Özel Ödül verildi.

Radyo dalında ise, Karnaval radyolarından BabyJoy’da hazırlayıp sunduğum Yeşil Çocuk Programı ödüle değer görüldü.

ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü
2018 yılı ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü alan yayınlar

Çocukların doğayı sevmesine izin verelim

Yesilcocuk.com ile bilgi paylaşımına 2016 Mayıs, radyo programına 2018 Mart ayında başladım. Doğal, organik yaşam için çalışmaya başlayışım ise 2005 yılına kadar uzanıyor. Bu yolda hep sevgi ile yürüdüm, yürüyorum.

İyi işler yapmak için önce “sevmek” gerekiyor. Bu nedenle, Yeşil Nokta Basın Ödülü aldığım törende “çocukların doğayı sevmesi için olanak yaratalım” çağrısında bulunmak istedim.

Yeşil Çocuk olarak “daha iyi bir dünya için değişimi dönüşümü çocuklar yaratacak” düşüncesinden hareketle; doğal, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam için bilgi paylaşımı misyonu ile yola çıktık.

ÇEVKO Yeşil Nokta Basın Ödülü
Ödül Teşekkür Konuşması yaparken 🙂

23 Nisan’da radyoda bir Eko-Okul’dan öğrenciler konuğum olmuştu. Progamın sonunda çocuklara “nasıl bir dünya istediklerini” sordum. 7 yaşındaki Mehmet Emin “temiz ve coşkulu bir dünya istiyorum” dedi.

Biraz utanarak ona “Biz size yeterince temiz bir dünya bırakamadık, özür dileriz Mehmet Emin.” dedim.

Mehmet Emin beni şöyle teselli etti: “Önemli değil öğretmenim, biz önümüzdeki nesilleri düşüneceğiz.”

Eğitimci David Sobel “Ekofobiyi aşmak: Doğa eğitiminde kalbin yeri” kitabında şöyle diyor: Çocuklara dünyayı kurtarma görevi vermeden önce, onların doğayı sevmesine izin verelim.

Doğayı seven çocuk öz doğası ile de barışık olur ve yeryüzündeki tüm canlıları sever. İnsan sevince korur zaten.

Biz Yeşil Çocuk olarak “doğasever ve coşkulu bireyler yetişmesi” için katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Karnaval.com Yeşil Çocuk Podcast sayfasından tüm programlarımızı dinleyebilirsiniz.

Doğasever coşkulu bireyler yetiştiren tüm annelere ve babalara teşekkür ederim.

Bu ödülle bizi coşkulandıran ÇEVKO Vakfı ve jüri üyelerine teşekkür ederim.

Ve elbette coşku ile program yapmamız için bizi hep destekleyen Karnaval Medya Group’a teşekkür ederim.

Karnaval’dan Aslı Sabreden ve ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Ethem Murat Anaç ile birlikte

Sorumlu Üretici ve Tüketici

Satın aldığımız birçok ambalajlı ürünün üzerinde ya da geri dönüşüm toplama alanlarında “Yeşil Nokta” logosunu görüyoruz.

Ödül törenindeki konuşmasında ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor.” dedi.

Yeşil Nokta Ödülleri’nin amacını da şöyle açıkladı: “Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında, belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşların yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirdikleri örnek çalışmaları ödüllendiriyoruz. Tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyoruz.”

ÇEVKO Yeşil Nokta Ödülleri jürisinde kimler var?

Jüri; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şb. Müdürlüğü, ASD Ambalaj Sanayicileri Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, EGD Ekonomi Gazetecileri Derneği, İSO İstanbul Sanayi Odası, Çevre ve Enerji Şube Müdürlüğü, SKD İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, TOBB Ambalaj Meclisi, Yeditepe Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor.

ÇEVKO ne yapıyor?

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, 1991’de ülkemizin 14 önde gelen sanayi kuruluşunun girişimleri ile kurulan kâr amacı gütmeyen bir vakıf.

Sektörlerin geri dönüşüm yükümlüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve geri kazanım konularında toplumsal farkındalık ve bilincin artırılmasına yönelik çalışmalara da ağırlık veriyor.

2003 yılında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını alarak Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı kullanan geri kazanım örgütlerinden biri oldu.

Yeşil Nokta nedir?

İlk olarak 1990/1991 yıllarında Almanya’da Yeşil Nokta Sistemi olarak ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlandı.

Sanayi sorumluluğu simgeleyen, uluslararası bir model haline geldi. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği anlamına geliyor.

Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerli ve 150.000’den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanıyor.

Daha fazla bilgi için: www.cevko.org.tr

PAYLAŞ
Önceki İçerikDoğa eğitimi için gönüllü öğretmenler buluştu
Sonraki İçerikSömestr tatili için Analı Kuzulu ve Goluri Karadeniz Yarıyıl Kampı
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER