Doğada doğa ile öğrenmenin eğlenceli yolu: Orman Okulu

Orman Okulu; doğada bireyin yaparak ve yaşayarak güven elde etmesi için ona düzenli fırsatlarla sunulan “ilham verici bir süreç” olarak tanımlanıyor. Orman okullarında doğal çevreyi de içine katan çapraz müfredat uygulanıyor.

Türkiye’deki ilk örneklerden İstanbul Şile Kabakoz Köyü‘nde hizmet veren Orman Okulu, 20 yıla yakın anaokulu, kamp, eğitim projeleri ve outdoor aktiviteleri deneyimi olan İSTANBULKAMP ekibinin araştırmaları sonucu kuruldu.

İSTANBULKAMP ekibi, dünyada en başarılı eğitim modeli olarak bilinen Finlandiya Eğitim sisteminin temellerinde Orman Okulu uygulaması bulunduğunu görerek projeyi oluşturdu.

Orman Okulu’nda Amerika, Kanada ve Avrupa’da birçok ülkede 5-11 yaş çocukların ilköğretim müfredatıyla birlikte yürütülen, fiziksel ve mental gelişimi destekleyen bir eğitim modeli uygulanıyor.

dogadaogrenme

Eğitim tek seferlik bir geziden çok, doğal bir ortam veya ormanlık alanda gerçekleştirilen sık ve düzenli ziyaretlerden oluşan uzun vadeli bir süreç.

Haftasonları çocuklar; bazen ormanda minik bir canlının nasıl beslendiğini izliyor bazen de gerçek bir kümeste tavuklara yem atıp, inekten süt sağıyorlar.

Kaya tırmanışı yapıyor, yön yeteneklerini geliştirmek için ormanda hazine avına çıkıyorlar.

Ekolojik eğitimin temellerinin atıldığı okulda çocuklar yaprak, tohum ve sopa gibi doğada kendi başlarına buldukları malzemeleri kullanmaları konusunda sürekli cesaretlendiriliyorlar.

dogakamp

Eğitimin felsefesi, çocuklara kendi beceri ve ilgilerini geliştirecek ve doğal yollarla farkındalık sahibi olmalarını sağlayacak zaman ve mekan sağlamak.

Görme, işitme, dokunma, hissetme ve duyma gibi temel duyularına derinlik kazandırılması hedefleniyor.

Orman Okulu aktiviteleri çocukların kişisel, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesini ve özgüvenli, cesur, risk alan, karar verme becerisi gelişmiş, iletişimi kuvvetli, takım ruhuna sahip bireyler olarak büyümelerine destek oluyor.

Tarımsal, sanatsal ve outdoor sporlar Şile Orman Okulu’nda 

Şile Orman Okulu; tarımsal, sanatsal ve outdoor spor faaliyetleri olmak üzere temelde üç farklı deneyim noktasından yola çıkıyor.

Tüm bu faaliyetlerdeki ana hedef çocuğun kontrollü deneyimler yaşamasına izin vermek.

Çocuklar farklı iç ve dış mekan atölye derslerinde, teknolojiden uzak, öğrenerek, sorgulayarak, anlayarak ve uygulayarak doğanın gücüyle motive oluyorlar.

Bilgi için: www.ormanokulu.org

CEVAP VER