Çocuklara enerji tasarrufunu nasıl öğretelim?

“Dünyanın Enerjisini Ben Koruyorum” sloganıyla çocuklara yönelik Enerjisa’nın başlattığı “Enerji Verimliliği Eğitimleri” 6’ncı yılı doldurdu.

Çocuklarımız, insanın doğaya etkisini, enerji kaynaklarının sınırlarını, doğayı korumak için nasıl enerji tasarrufu yapabileceklerini biliyorlar mı? Çok basit birkaç yaşam alışkanlığı edinerek büyük etkiler yaratabileceklerinin farkındalar mı?

Çocukların bilinçlendirilmesinin öneminden hareketle yola çıkan Enerjisa, daha yaşanılır bir dünya için çocuklara tasarruf tüyoları vermeyi hedefliyor.

Sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir enerji geleceği için harekete geçen Enerjisa, enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını desteklemek için “Enerjini Koru” sloganıyla tasarruf hareketi başlattı. Öncelikle hane halkından başlayacak olan bu hareket ile ülke genelinde herkesin enerji tasarrufu yapması ve tüketim davranışlarında bir değişim sağlaması hedefleniyor.

Çocuklara tasarrufu nasıl anlatırız?

Enerjisa, “Dünyanın Enerjisini Ben Koruyorum!” sloganıyla 2010 yılında çocuklara yönelik başlattığı “Enerji Verimliliği Eğitimleri”nde 6’ncı yılı doldurdu. Bugüne kadar 520 okuldan yaklaşık 250 bin öğrenciye ulaşan Enerjisa, ilkokul öğrencilerine enerji verimliliğini anlattı.

Enerjisa çalışanlarının yer aldığı projede, çocuklara tasarrufa yönelik şunlar anlatılıyor:

– Enerji kaynakları sonsuz değil. Bu nedenle kullanmadığımız suyu, elektriği mutlaka kapatmalıyız.

– İnsanların doğa üzerindeki etkileri kaynaklarımızın azalmasına neden oluyor. Bu kaynakların tek sahibi bizler değiliz. Enerjiyi tasarruf etmeden kullandığımızda kaynakların kirlenmesine, diğer canlıların aç susuz ve barınmasız kalmasına neden oluyoruz.

– Dünyamızı yeniden yaşanabilir hale getirmek için artık sadece korumak yeterli değil. Korumanın yanında onarmamız da gerekiyor.

– Dünyamız ve geleceğimiz için yapabileceğimiz pek çok şey var. Mesela odadan çıkınca ışıkları kapatalım. Güneş ışığı varken, lambalarımızı yakmayalım.

– Normal ampuller yerine tasarruflu ampuller kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

– Elektrikli aletlerimizi kullanmadığımız zaman fişten çekelim.

– Ellerimizi sabunla yıkarken ve dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatalım.

– Bir ailede bir kişi dişini fırçalarken suyu açık bıraktığında yaklaşık iki litre su ziyan oluyor. Bir günde iki defa fırçaladığımızı düşünürsek bu 4 litre demek. Yani yılda yaklaşık 1.460 litre su israf edilmektedir.

Tasarruf yapmayı biliyor muyuz?

Bağımsız araştırmalar, halkın yüzde 50’sinin gündeminde elektrik tasarrufunun olmadığını gösteriyor. Diğer yarısı ise tasarruf konusunda ne yapabileceğini tam olarak bilemiyor. Bu verilerden yola çıkan Enerjisa, tüketiciyle buluştuğu noktalarda herkesin günlük hayatında kolaylıkla uygulayabileceği tasarruf önerilerini paylaşacak.

Tüketiciler www.enerjinikoru.com sitesinde bulunan uygulama ile kullanım alışkanlıklarını ölçebilecek ve enerji tasarrufu konusunda bilmeleri gereken yöntemlere ulaşabilecekler.

CEVAP VER