Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik çocuğumuzu organik beslemek mi, doğal ürünler kullanmak mı? Çocuklarımızı sürekli mutlu etmek için yaşamak mı? Bu konuda öneriler sunan “Annelik Haritası” kitabının yazarı ve Alternatifanne.com kurucusu Gülüş Türkmen’e sordum.

16 yıl Belçika’da yaşayıp, eğitimini orada bitiren, reklamcılık ve iletişim okuyan Gülüş Türkmen, müzik de yapmış, yazarlık da. “Her işimin içinde farklı kültürlerden izler vardı çünkü farklı kültürler arasında yaşadım.” diyor.
Alternatifanne.com sitesine girdiğinizde sol üst köşeden şöyle bir cümle karşılıyor sizi:
“Aradığınız Türk annesi bu adreste bulunmamaktadır.” 🙂
Sitedeki “Annelik Haritası” kitabı ile ilgili şu açıklamalar biraz ipucu verebilir size:
- Doğduğu günden beri organik beslenen, hiç kimyasal boyalı kıyafet giymeyen Seren, sık sık hasta oluyor.
- Oğlunu annesine dahi emanet edemeyen Ayşe, doktorundan Osman’ı bir an önce kreşe başlatması gerektiğini duyuyor.
- Elif ikizlerini sezaryenle doğurunca, aklı suda doğum yapan Gül’de kalıyor.
- Ve sesini bir kez bile yükseltmemiş olan Aslıhan, kendini kaybedip kızına vuruyor.
Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayınlanan Annelik Haritası, kafanızdaki “iyi anne” tanımını altüst edebilecek, sizi Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik yoluna çıkaracak bir farkındalık oyunu.
Haritanızda rotanızı belirleyin. Ve bakın nasıl çocuğunuz büyüdükçe dertleri de küçülüyor!
Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik deyince ne anlayalım?
Ebeveynlik hakkında yönlendirici bir kaynak arıyorsan, karşına yüzlerce kitap çıkıyor. Biraz dikkatli bakınca görüyorsun ki kaynaklardan biri, diğerinden taban tabana farklı şeyler söyleyebiliyor. “Çocuğunu kucağından indirme” diyeni de var, “düş çocuğunun yakasından” diyeni de!
Ben 13 yıldır ebeveynlik yaklaşımlarını inceliyorum ama ortalama bir anne ya da baba, bir ya da iki kitap alıyor. Çoğunlukla da sonuçta kendini yetersiz veya aciz hissettiren yönergelerin kurbanı oluyor. Sonra da kendine bir takım savunma mekanizmaları geliştiriyor ve bilmiyor ki bu savunmalar çocuğu mağdur ediyor, ya da kendisini.
Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik bizim dönemimize, bizim kültürümüze ve bizim kişiliğimize uygun bir felsefe kurgulama önerisi. Anne babalara her şeyden önce eleştirel düşünmeyi ve sağlıklı bir değerlendirme yapmayı öğretmek istiyor.
Neden “Annelik Haritası” çıkaralım?
Annelerin üzerine çok fazla yüklenildi, o kadar ki anne olmak kadınların birinci kimliği haline geldi. Bu yüzden bir annenin bir noktada hata yaptığını anlaması demek, çok ağır bir darbe alması demek olabiliyor. Oysa çocuğunun iyiliği için nerede durduğunun farkına varması gerek.

Annelik Haritası, annenin kendi kendine, kendi elleriyle kendi aşırılıklarını tespit etmesini sağlayan bir oyun.
Uzun bir süre boyunca “zor kişilikli annelerin çocuklarını kurtarmak için ne yapabiliriz?” diye düşünürken buldum bu yöntemi.
Amacım, anneliği birinci kimliği olarak gören ve inandığı fikirlerden taviz vermeyen annelere de ulaşabilmekti.
Annelik Haritası çıkarmak için cesaretiniz var mı?
Annelik Haritanızı çıkarmaya kitabın beşinci bölümünde yazanları yaparak başlayabilirsiniz. Kırtasiyeden asetat kağıtlar üzerine 10 adet fotokopi almanız, iki tane de asetat kalemi edinmeniz gerekiyor. Dilerseniz atölyelere katılarak benimle birlikte de haritanızı çıkarabilirsiniz.

Kitabı okuyan annelerden yazar Gülüş Türkmen’e, “Haritamı açacak cesareti henüz bulamadım.” diyenler oluyormuş.
Yeterince cesaretiniz varsa, önce kitabı okuyarak başlayabilirsiniz. Ya da Gülüş Türkmen’in seminer ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz.
Bilgi için: www.gulusturkmen.com