Doğal çocuk oyun alanı ve organik mutfak ile bahceee Kuzguncuk

Doğal çocuk oyun alanında minikler güvenle eğlenirken, büyükler de arkadaşları ile sohbet edebiliyor bahceee Kuzguncuk Cafe’de. Organik ürünlerin de olduğu kahvaltı çok keyifli. İstanbul’un saklı doğası.

doğal çocuk oyun

Doğayı hissederek iyi bir kahvaltı edeceğiniz, sağlıklı yemekler ve bahçeden meyve suları tadacağınız, büyükler gönül rahatlığı ile otururken çocukların doğal oyun alanında güvenle oynayacağı bir yer mi arıyorsunuz? İstanbul, keşfetmek isteyenlere doğasını hala saklı tutuyor.

bahçeee Kuzguncuk’un bahçesinde ahşap malzemelerden yapılmış, çocukların hoplayıp zıplayıp yalın ayak çimenlerde koşturabileceği çok özel bir doğal çocuk oyun alanı var. Öyle güzel ki, bol bol fotoğraf çektik, yetmedi “bir de video çekelim” dedik.

Dostum Kürşat Şahin’in yeni projesi www.bidakka.video ile ortak bir çalışma yaptık. Kürşat’ın eşi Sevgi ve kızı Gülce de bize konu mankenliği yaptı.

doğa çocuk oyun
Ayaktakiler soldan sağa: Sevgi, Aslı. Ve o güzel doğal salıncakta keyifle sallanan Gülce.

İstek üzerine bahceee fikri oluştu

bahçeee’nin kuruluş öyküsünü ve sunulan hizmetleri kurucusu Ertuğrul Çelik’e sordum:

“Bahceee Kuzguncuk aslında müdavimlerinin teşvikleriyle kuruldu diyebiliriz. İcadiye yokuşu üzerinde, boğazın serinliğini hissedebileceğimiz bir konumda. Kocaman çınarın altında yorulanların soluklanmak için biraz oturup, yoluna devam ettiği bir yer. “Bu çınarın altında oturup bir çay içebileceğimiz bir yer neden yapmıyorsunuz?” ısrarlarına çok maruz kaldık.

Bizim de aklımızda olan doğal ve organik ürünlerin de olduğu bir yer fikri netleşmeye başladı. Çocukların gelişim süreçlerine katkı sunacak, potansiyellerini açığa çıkartmaya yönelik çocuk oyun grupları ve atölyeler yapma fikri ile birleşince bahceee Kuzguncuk 2017 Temmuz ayında ortaya çıkmış oldu.”

Doğal çocuk oyun alanın sırrı: Avrupa Kent Ormanı projesi

Bahçede öylesine etkileyici bir doğal oyun alanı tasarımı var ki, “Tasarımı nasıl, kim yaptı?” diye merak ettim. Ertuğrul Bey işin sırrını şöyle anlattı:

“Bu alanı biz kullanmaya başlamadan çok önce mahallenin çocuklarının oyun alanıymış fakat bir süre sonra ne yazık ki mahallenin çöplüğüne dönüşmüş. Biz 2002 yılında fidanlık olarak kullanmak amacıyla aldığımızda sekiz kamyon çöp çıkarmıştık. Fidanlık olarak kullanmaya başaldığımızda çevre düzenlemesi ve ağaçlandırmanın büyük kısmını tamamlamıştık.

Bi çevre düzenlemesi ve peyzaj işleriyle uğraşıyoruz. İlk olarak 1996 da İstanbul’da bir milyon fidan kampanyası kapsamında Üsküdar Ümraniye ve İstanbul’un değişik yerlerinde ağaçlandırma çalışmasında yer aldık. En son Türkiye’nin ve dünyanın en büyük peyzaj ve mesire alanı olan Avrupa Kent Orman projesinde de peyzaj işini yapıyoruz.”

“Çocuğum burada korku eşiğini aştı.”

bahceee Kuzguncuk özellikle çocuklu aileler için çok değerli bir yer. “Ailelerin rahatça soluk alabilecekleri, bol ağaçlı ve yeşilli, şehrin içinde ama şehrin gürültüsünden uzak bir mekanda uzun zaman kalabilecekleri bir alan yaratmak istedik.” diyor Ertuğrul Bey.

doğa çocuk oyun
Gülce kaleye geçti, futbol oynadık.

“Tasarım ve kullandığımız ürünlerin var olan çevre düzenlemesiyle uyumlu olmasına ve ahşap olmasına dikkat ettik. Doğal olanı bozmama hassasiyeti ile davrandık. Daha önce fidanlık olduğu için, dikili olan ağaç ve bitkilere müdahale etmedik.

Ahşap malzemelerden oyun grupları oluşturduk. Kuruyan ağaçlardan tırmanma parkurları yaptık. En sevindiğimiz tepki  bir annenin “Çocuğum burada korku eşiğini aştı” demesiydi. Böyle yorumlar işimizi daha şevkle yapmamıza sebep oluyor.

Aileler evdeki rahatlığını burada bulabiliyor. Çalışmak zorundaysanız işinizi yapabiliyorken, keyifle çayınızı-kahvenizi yudumlarken veya yemeğinizi yerken çocuğunuz da güven içinde, rahat ve keyfince eğlenebiliyor.

Çocuklu ailelerin sosyal yaşantısını kısıtlanmasına önemli bir alternatif bahceee. Ailelerin burada sosyalleşerek arkadaşlıklar da kurduğu bir mekan olduk.”

Mutfak, Hobi Bahçesi, Etkinlikler ve Atölyeler

bahceee Kuzguncuk cafe, oyun alanı, atölye ve hobi bahçesinden oluşuyor. Hobi bahçesinde tohum ekim atölyesi yapılıyor. Çocuklar bir tohumdan çıkan mucizeyi gözlemleme olanağı buluyor. Büyüme sürecini takip edip suluyor, toprağa dokunuyor.

Mutfakta olabildiğince doğal ve organik ürünler tercih ediliyor. Ürünlerin bir kısmı bahceee’nin bostanında yetişiyor. Domates, salatalık, biber patlıcan ve maydanozu kendileri yetiştiriyorlar. Bahçedeki erik ağacından topladıkları eriklerden katkısız erik şurubu yapıyorlar, ki biz denedik ve çok sevdik.

doğa çocuk oyun
bahceee işletmecisi Ertuğrul Çelik ile birlikte.

Kullandıkları bal Ardahan’ın yüksek yaylalarındaki çiçeklerden üretiliyor. Çay Karadeniz’den, kahvaltılık ürünler Tekirdağ’dan geliyor. Yufkadan, köfteye kadar tüm malzemelerin katkısız ve doğal olmasına özen gösteriyorlar. Şeker yerine organik bal ile yapılan Baldo katkısız dondurma da var.

“Burada yapmaya çalıştığımız şey; gözümüze, aklımıza, damağımıza ve bedenimize iyi geleni şeyleri bir araya getirmek.” diyor Ertuğrul Bey.

4-12 yaş çocuklara yönelik ritim, beden tanıma ve dans, yoga ve yaratıcı drama atölyeleri de sunuluyor. İnteraktif masal ve çocuklar için felsefe atölyesi hazırlıkları devam ediyor.

Yetişkinler için yoga ve pilates seçenekleri de bulunuyor.

bahceee Kuzguncuk hafta içi 9.00-20.00 arası, hafta sonu ise 8.30-21.00 arası hizmet veriyor.

Daha fazla bilgi için: www.bahceee.org

PAYLAŞ
Önceki İçerikÇevreci çocuklar Su Altı Kaşifleri sahilleri temizliyor
Sonraki İçerikGıda israfı ile mücadele için artan yemeklerden tarifiniz Londra yolunda
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER