Sürdürülebilir dünya için enerji ve ileri dönüşüm projeleri

Sürdürülebilir dünya için öğrenciler enerji ve ileri dönüşüm projeleri üretti. Deniz dalgası kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirdi. Atık bilgisayar pilinden güneş enerjili mobil şarj istasyonu tasarladı.

Genç Başarı Vakfı tarafından her yıl düzenlenen GençBizz yarışmasına İzmir Bilfen Lisesi öğrencileri kurdukları Bilfix Genç Başarı ve ATİ şirketleriyle katıldı.

Geçen yıl etkili bir sosyal sorumluluk projesi ile plastik kullanımı ve atık sorunuza odaklanan gençler bu yıl iki farklı şirket projesiyle yarışmaya katıldı.

Sürdürülebilir Enerji konusunda çalışan Bilfix grubu ürettikleri elektrik ile enerji üretimine fayda sağlamayı amaçladı. ATİ grubu ise dünya kaynak kullanımı için önemli olan Upcycling (İleri Dönüşüm) konusunu seçti.

Genç Başarı Vakfı, öğrencilerin şirket hayatını öğrenmeleri için her yıl GençBizz girişimcilik yarışmasını düzenliyor. Okullar yerine öğrencilerin kurduğu şirketler yarışmaya katılıyor. Öğrenciler şirket bütçesi, departmanların organizasyonu ve yönetimi ile ilgileniyor.

İzmir Bilfen Lisesi öğrencilerinden Yiğit Çakır, Berk Simav, M.Mert Kağıtçıoğlu, Efe Simav, Ayşe Beril Kaşıkçıoğlu, Selinsu Naz Varlı, Can Özbek, Turan Altay, Elif Kılıç, Zehranaz Uluhan, Semina Sözen, Emre Adıvar,Yağız Duran,Kaan Öner,Ece Döndü, Kaan Özçağıran,, Can Çetin, Türker Tuğsuz, Samet Yağız Birlik ve Sarp Sunel iki şirket kurdu. Bilfix Genç Başarı ve ATİ şirketleri ile GencBizz yarışmasına başvurdular.

Bilfix üretimlerinde Sürdürülebilir Enerji, ATİ ise Upcycling yöntemini kullandı. İlk 75’e giren  öğrenciler Haziran ayında yapılacak final için çalışıyor.

Sürdürülebilir dünya için enerji ve ileri dönüşüm

İzmir Bilfen Lisesi öğrencilerinin kurduğu Bilfix Genç Başarı şirketi “Sürdürülebilir Enerji” üzerine çalıştı. Deniz dalgalarının kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir mekanizma tasarladı.

Amaçları doğa dostu, sürdürülebilir ve düşük maliyetli enerji elde ederek sürdürebilir enerjinin henüz ülkemizde harekete geçirilmeyen bir boyutuna öncülük etmek.

Yarışmaya katılan diğer şirket ATİ ise Upcycling ile modern dünyada vazgeçilmez ve aynı zamanda en büyük kirleticilerden olan piller üzerinde çalıştı.

Öğrecilerin amacı, kullanım dışı bilgisayar pillerinden güneş enerjili mobil şarj istasyonları üretmek. Pillere ve dolayısıyla doğaya ve çevreye ikinci bir şans vermek.

Genç Başarı Eğitim Vakfı GençBiz Programı

Genç Başarı Vakfı 1999 yılında kurulan kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. GençBizz Lise Girişimcilik Programı yaparak öğrenmeye dayalı bir ekonomik eğitim programı.

16- 18 yaş öğrenciler iş dünyası gönüllüleri mentörlüğünde ve öğretmenlerinin rehberliğinde küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kuruyor. Okulda gerçek ürün ve hizmet üreterek satış yapıyor. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılıyor. Program sonunda şirketlerinin tasfiye ediyor.

123 ülkede yaklaşık 50 yıldır uygulanıyor. Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı ve Avrupa Birliği İşletmeler Genel Müdürlüğünce resmen tanınıyor.

CEVAP VER