Fındık çocuklar için doğal besin kaynağı

Fındık çocuklar için doğal besin kaynağı olarak öneriliyor. Çocuklar neden fındık yemeli? Fındığın besin değeri nedir? Çocuklar günde 50 gr fındık yerse ne kadar enerji alır? Fındık nasıl yenirse daha yararlı olur?

Fındık çocuklar

Ordu’da “Küçük Hasan” lakabıyla anılan Hasan Çebi tarafından 1930 yılında kurulan ve üç kuşaktır Karadeniz’de fındık yetiştiren Çebi Fındık’ın Satış Geliştirme Müdürü Beyza Çebi ile Sağlıklı Yaşam Trendleri Fuarı’nda sohbet ettik.

Fındık yüzyıllardır bizimle ve atalarımızdan bugüne biz onunla büyüdük.” diye sözlerine başlayan Beyza Çebi şöyle devam etti: “Ordu’da fındığımızı özenle yetiştiriyor, en iyi ürünü alabilmek için ona çok iyi bakıyoruz. Fındık yaşamımızın ve kültürümüzün çok özel ve özgün bir parçası. Atalarımızdan bize aktarılan bu leziz ve sağlıklı mirası sevgi ve saygı ile koruyoruz. Torunlarımız da fındıkla büyüyor, onların da aynı özeni göstereceğine inanıyoruz.”

Fındık çocuklar için zengin içerikli doğal besin kaynağı

Yapılan araştırmalara göre, arjinin aminoasidi içeriği bakımından zengin kaynakların başında fındığın geldiği belirtiliyor. Dengeli ve sağlıklı gelişim için arjinin aminoasidinin dışardan vücuda alınması gerekiyor. Günümüzde yoğun sınav stresi ve fiziksel yorgunluk altında olan çocuklar arjinine daha çok ihtiyaç duyuyor.

Fındık enerji ihtiyacı yüksek olan çocuklar için en iyi doğal enerji kaynaklarından biri.

Vücutta karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici görevleri olan bir kısım B vitaminleri yönünden zengin bir kaynak. B1, B2 ve özellikle B6 vitamini fındıkta bol miktarda bulunur. Kan yapımı ve ruh sağlığı için önemli olan B2 ve B6 vitaminleri, gelişme çağında okul çocuklarının beslenmesinde büyük önem taşıyor.

Fındık çocuklar için ne kadar enerji sağlıyor?

Çocuklar günde 50 gram fındık yiyerek alacağı enerjiyi, yaklaşık 110 gram bal, 140 gram pekmez, 150 gram kuru incir, kayısı veya üzüm yemesi halinde alabiliyor.

Çocukların daha sağlıklı gelişimi için fındık gibi değerli bir gıdanın ya doğrudan veya fındık ürünleri halinde beslenme programlarına alınmasında fayda var.

Fındık alırken nelere dikkat edelim?

Fındık alırken gıdaya uygun koşullarda saklanmış, yeni mahsül olan taze ürünleri almaya dikkat etmenizi öneriyoruz.

Fındık çiğ olarak yenirse besin değeri daha fazla

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz “Fındığın çiğ olarak yenmesi durumunda besin değerlerinden çok daha fazla faydalanabiliriz. Fındığın kavrulma süresinin uzaması fındıkta besin kayıplarına sebep olurken, fındığın içerisindeki sağlıklı yağların hasar görmesine ve okside olmasına sebep olarak hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallerin oluşmasına sebep olabiliyor. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz” diyor.

Tam bir sağlık deposu olan fındık, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlıyor. Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırıyor.

Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.

Çebi Fındık hakkında daha fazla bilgi için: www.cebifindik.com.tr

PAYLAŞ
Önceki İçerikOkula evden yemek götürmek için beslenme kutusu
Sonraki İçerikÇocuk bitki ile farklı bakmayı öğreniyor
Meraklı, paylaşımcı ve esinlendirici olmayı seviyorum. Ekolojik yaşama olan merakım, Türkiye’de ve dünyada organik ürünleri araştırmaya yöneltti beni… 2006 yılında organik ürünleri tüketici ile buluşturan Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Sağlıklı, çevre dostu, yeşil, organik ve ekolojik ürün üreticileri, çiftçiler, ithalatçılar, tüketiciler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ile tanıştım. Öğrendiklerimi paylaşmak istedim ve 2011 yılında “Aslı Dede ile Yeşil Yaşam” radyo programına başladım. “Yeşil yaşam için neler yapabiliriz?” sorusunun cevaplarını konuklarım ile birlikte arıyorum. Çocuklar için yeşil, ekolojik, sürdürülebilir yaşam haberleri ve yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz Yesilcocuk.com sitesini yönetiyorum. Karnaval.com radyo BabyJoy'da Yeşil Çocuk programını hazırlayıp sunuyorum. Posta Gazetesi Pazar Postası ekinde "Doğal Yaşam" sayfasını hazırlıyorum. Milliyet - PembeNar.com Aile bölümü Yeşil Çocuk köşesinde yazıyorum. Yeşil, ekolojik, organik, sürdürülebilir yaşam alanında içerik ile pazarlama (text, audio, video), etkinlik, atölye ve sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyorum. Organik yaşamı merak etmeye, öğrendiklerimi paylaşmaya ve esinlendirici olmak için çalışmaya devam ediyorum. Program arşivime ve yazılarıma Yesilinasli.com'dan ulaşabilirsiniz. İÜ SBF Kamu Yönetimi lisans, İÜ SBE Tanıtım Halkla İlişkiler yüksek lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarında vekil ilkokul öğretmenliği yaptım, çocuk tiyatro oyunlarında oynadım. 1996-97 arası ABD’de yaşadım ve GWU Uluslararası Halkla İlişkiler Sertifika Programı’na katıldım. 1993’den bugüne online-offline pazarlama iletişimi ve e-ticaret proje geliştirme alanlarında çalıştım. Bersay İletişim, Futurekids, Doğan Online e-kolay.net, Borusan Elektronik Otomax.com, Hurriyetemlak.com ve Kanz Çocuk Giyim pazarlama iletişimi ve e-ticaret projelerinde görev aldım.

CEVAP VER